Siirry sisältöön

Tuhansia lapsisotilaita vapaaksi Etelä-Sudanissa

Kyseessä on yksi suurimmista lapsisotilaiden vapautusoperaatioista koskaan.

Uutinen
Aseelliset ryhmät käyttävät lapsia paitsi sotilaina myös esimerkiksi viestinviejinä, huolto- ja vartiointitehtävissä, palvelijoina tai seksiorjina. Kuvassa entisiä keskiafrikkalaisia lapsisotilaita Tsadissa.  © UNICEF/UNI163831/Pirozzi

UNICEF kumppaneineen on neuvotellut noin 3 000 lasta vapaaksi aseellisesta ryhmästä Etelä-Sudanissa. Lapset ovat 11-17-vuotiaita.

Ensimmäiset noin 280 lasta vapautettiin tiistaina. He luovuttivat aseensa ja univormunsa maan itäosassa järjestetyssä seremoniassa. Loput lapset vapautetaan helmikuun aikana.

- Nämä lapset on pakotettu tekemään ja näkemään asioita, joita yhdenkään lapsen ei tulisi kokea. Tarvitaan valtava määrä työtä, jotta heille saadaan riittävä tuki ja turva elämän uudelleen rakentamiseksi, painottaa UNICEFin Etelä-Sudanin toimiston johtaja Jonathan Veitch.

Vapautusoperaatio on yksi historian suurimmista. Lapset oli värvännyt kapinallisryhmä Etelä-Sudanin demokratialiikkeen SSDM/A:n (South Sudan Democratic Movement/Army) Kobra-nimellä tunnettu osasto, joka solmi rauhan hallituksen kanssa keväällä. Lasten vapauttamisesta neuvottelivat UNICEFin tuella Etelä-Sudanin hallitus, armeija ja kapinallisosasto.

Aseelliset ryhmät käyttivät viime vuoden aikana Etelä-Sudanissa yhteensä 12 000 lasta. Suurin osa heistä oli poikia. Kaikki lapsisotilaat eivät kanna asetta. Monia käytetään esimerkiksi vakoojina, viestinviejinä, huolto- ja vartiointitehtävissä, kantajina, palvelijoina tai seksiorjina.

Etelä-Sudanin konflikti on jatkunut yli vuoden. Siitä kärsii noin neljä miljoonaa ihmistä.

Vuosia erossa perheestä

Vapautetut lapset saavat välittömästi terveydenhoitoa, suojapaikan, ruokaa ja vettä. Psykologinen tuki aloitetaan myös viipymättä.

Lapset pyritään yhdistämään perheidensä kanssa, mutta tehtävä on hankala, sillä konflikti on pakottanut noin kaksi miljoonaa ihmistä jättämään kotinsa. Osa lapsisotilaista on lisäksi joutunut olemaan jopa neljä vuotta aseryhmän mukana.

- Näiden lasten sopeuttaminen yhteisöihin onnistuu oikein ajoitetulla ja hyvin suunnitelulla ohjelmalla. Se vaatii kuitenkin merkittäviä resursseja, Veitch sanoo.

UNICEF arvioi, että yhden lapsen vapauttaminen ja sopeuttaminen maksaa noin 2 330 dollaria, eli noin 2 070 euroa, kahdelta vuodelta. Tähän mennessä UNICEF on saanut 1,6 miljoonaa euroa tukea IKEA Foundationilta. Se pyytää sopeuttamisohjelmaan vielä 10 miljoonaa dollaria eli noin 8,9 miljoonaa euroa.

Lahjoita hätäapuun

Julkaistu 27.1.2015